
8 x waarom je geen positieve reactie krijgt op je pitch aan een magazine
Een van de slimste manieren om als freelance journalist ‘binnen te komen’ bij een redactie is door een mail te sturen met een idee voor een artikel. Oftewel: een pitch.
Veel mensen die ik ken, hebben een hekel aan pitchen. Ze beginnen er vaak niet eens aan, omdat ze er zó tegenop zien.
Of ze zijn juist uren (soms zelfs dagen) bezig met het uitwerken van een idee en vervolgens krijgen ze een afwijzing. Of erger: helemaal geen reactie.
Zelf heb ik dit ook meerdere keren meegemaakt.
Het dieptepunt was toen ik ging koffiedrinken met de chef van een magazine om mijn ideeën samen te bespreken. Ze zei dat ze binnen een week zou terugkomen op mijn ideeën, maar in plaats daarvan verdween ze van de aardbodem. Mijn latere mails negeerde ze. Ik snapte er niets van, schaamde me, werd onzeker en voelde me gedumpt.
Ik was bijna net zo radeloos als toen ik veertien was en mijn toenmalige vriendje me ghostte. (Dat woord bestond toen nog niet, maar geloof me, het was destijds net zo’n pijnlijk fenomeen).
Dit is waarom je geen reactie krijgt op je pitch
Weet je waarom je geen (positieve) reactie krijgt? Sorry, dit wil je niet horen. Maar de kans is groot dat je een slechte pitch hebt verstuurd.
Zelf verstuurde ik heel wat slechte pitches. Hierdoor (en door zelf te werken als chef), leerde ik wat er mis was met de voorstellen ik verstuurde. En wat de grootste redenen zijn dat pitches niet leiden tot een nieuwe klus.
Ik kan zo acht redenen opnoemen waarom jij een ‘nee’ te horen krijgt op je pitcht of waarom je genegeerd wordt. Vandaag wil ik er één met je delen.
Je invalshoek is niet scherp genoeg
Ik deed dit zelf wel eens fout en ik zag het ook misgaan toen ik interim chef was. Journalisten pitchen een onderwerp wat ze zelf nog niet helemaal helder hebben. Ze denken dat de redactiechef het laatste puzzelstukje legt. Hij of zij weet immers wat er echt goed past bij het medium.
Toch werkt het eigenlijk nooit zo. Je kunt iets over de schutting gooien bij een ander, maar de kans is klein dat die persoon het opvangt.
Een goede pitch staat of valt bij een scherpe invalshoek. Wees concreet. Pitch geen onderwerp, maar een invalshoek. Je gaat dus niet iets schrijven over tandartsangst. Maar wel: 4 tips om van je tandartsangst af te komen. Niet: een artikel over vitamine B12. Maar wel: waarom iedereen denkt een B12-tekort te hebben, maar bijna niemand het heeft.
Wil je weten wat de andere 7 redenen zijn dat je pitch niet tot een opdracht leidt?
In de online masterclass Schrijven voor magazines leer je ze allemaal. Je hebt tot 10 mei om een plekje te bemachtigen. Volgend jaar is er weer een kans, maar als je nu meedoet, krijg je ook een leuke korting en betaal je in plaats van 350 euro 220 euro (ex btw). Dat betekent: één succesvolle pitch en je hebt je investering terugverdiend.
Bonus: krijg feedback op jouw pitch!
Als je meedoet met de online masterclass heb je tot 1 juni de kans om je pitch in te sturen voor persoonlijke feedback. Ik vertel je dan in de eerste week van juni wat je verbeterpunten zijn en wat er al heel sterk is aan je idee.
Ben je er klaar voor om je pitch-skills te verbeteren? Om te leren hoe je een nóg scherper verhaalidee kunt bedenken? En om van opdrachtgevers vaste klanten te maken? Ben je klaar voor meer vrijheid, creativiteit en afwisseling in je werkweek? Reserveer dan hier je plekje.