Freelance lessen uit het boek ‘Rijke pa, arme pa’ van Robert T. Kiyosaki
Meer doen in minder tijd. Dat willen we allemaal wel, dachten we bij de Beter Leven-redactie van de Volkskrant. Daarom hebben we de afgelopen maand aandacht besteed aan ‘slimmer werken’. Voor deze themamaand las ik het boek Rijke pa, arme pa van Robert T. Kiyosaki.
Het boek is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in geld verdienen. Maar vooral voor ondernemers is het denk ik een relevant boek. Omdat je als freelance journalist ook ondernemer bent (sommigen vergeten dat nog wel eens), hierbij een paar lessen uit het boek speciaal voor freelance journalisten.
Samenvatting Rijke pa, arme pa
Als eerst: waar gaat het boek eigenlijk over? Zoals de titel al aangeeft gaat het over rijk worden en slim geld verdienen.
Kiyosaki had vroeger twee vaders. Zijn echte vader: een academisch geschoolde leraar, met prima salaris. Hij werkte hard voor zijn geld, maar had nooit genoeg. Zijn favoriete uitspraken: “Als je iets wilt, moet je ervoor werken.” En: “Studeer hard, zodat je een goed bedrijf kunt vinden om voor te werken”.
De rijke pa uit het boek is de vader van Kiyosaki’s schoolvriendje Mike. Hij heeft nooit de middelbare school afgemaakt en werd ondernemer. Van zijn rijke pa leerde Robert dat je helemaal niet voor je geld moet werken. Laat geld voor jou werken.
1. Je wordt niet rijk van een baan in loondienst
Voordat ikzelf begon als freelancer en nog een baan in loondienst had, dacht ik dat alle freelancers arme sloebers waren. Dat is niet zo gek, want als freelancers in het nieuws komen gaat het vooral over lage tarieven.
Ik ontken ook zeker niet dat sommige freelancers het niet makkelijk hebben (lees dit recente artikel bijvoorbeeld ). Toch hoeft het écht niet zo te zijn dat je als freelancer nauwelijks rondkomt. Zelf verdien ik bijvoorbeeld ongeveer 2,5 keer zoveel dan toen ik nog in loondienst was.
Terug naar het boek. De stelling van schrijver Robert T. Kiyosaki sluit perfect aan bij mijn persoonlijke ervaring. Je kunt in loondienst prima verdienen, maar als ondernemer kun je veel meer verdienen. In loondienst ben je afhankelijk van salarisschalen en hoe goed de band is met je baas. Als freelancer verdien je vaak al meer als je meer uren werkt. Ook kun je als ondernemer allerlei producten en diensten verzinnen waardoor jouw inkomen stijgt.
2. Laat je geld voor jou werken
Waar Kiyosaki in het boek op blijft hameren is dat je niet moet werken voor je geld. Over het geld dat je verdient door te werken, betaal je namelijk inkomstenbelasting (dat geldt zowel voor werknemers in loondienst als voor freelancers).
Stel je verdient geld met beleggingen (met andere woorden: je laat je geld voor jou werken in plaats van andersom), dan wordt dat geld op een andere manier belast. Op een veel voordeligere manier zelfs. Dat is dus ook waarom rijke mensen nauwelijks belasting betalen: ze werken niet!
Dit riep bij mij allerlei gevoelens op. Van: zo blijven de armen arm en de rijken rijk, wat oneerlijk. Maar ook: ontzettend slim om hierop in te spelen.
3. Geef je geld uit aan dingen die weer geld opleveren
‘Verkrijg en bouw activa op’, is zo’n beetje het motto van Kiyosaki. Hiermee bedoelt hij dat veel mensen geneigd zijn om hun geld uit te geven aan spullen die hun waarde verliezen. Een auto bijvoorbeeld of nieuwe kleren.
Het is slimmer om geld uit te geven aan iets waar je weer geld mee kunt verdienen. Je kunt bijvoorbeeld een (vakantie)huis kopen om te verhuren.
Het lastige hiervan vind ik wel dat je eigenlijk al vrij rijk moet zijn om op deze manier nog rijker te worden. Want wat kun je slim doen met je geld als je bijvoorbeeld slechts een paar honderd of duizend euro over hebt? (Wie het weet, mag het zeggen, ik ben oprecht benieuwd). Maar goed, het kan natuurlijk geen kwaad om beter na te denken over waar je je geld aan uitgeeft.
4. Leer goed verkopen
In het boek beschrijft Kiyosaki dat hij wordt geïnterviewd door een journalist. Kiyosaki is op dat moment al een bestseller auteur. De journalist heeft ook de droom om een boek te schrijven, maar het lukt haar niet om een uitgever te vinden voor haar verhaal.
Kiyosaki leest werk van haar en is onder de indruk. De journalist kan fantastisch schrijven!
Ze vraagt hem om advies, waarop hij zegt dat zij een verkooptraining moet volgen. Zij vat dit op als een intense belediging. Ze kan toch goed schrijven, wat heeft ze nou aan een verkooptraining?
Kiyosaki wees naar haar aantekeningen. Er stond: “Robert Kiyosaki, best verkopende schrijver”. Hij zei daarom tegen haar: “Er staat: ‘best verkopende schrijver’, niet: ‘best schrijvende schrijver. Ik ben niet zo’n goede schrijver. Jij bent een geweldige schrijver. Ik heb verkoopcursussen gevolgd. Jij hebt een mastertitel. Leg die twee naast elkaar en je krijgt een ‘best verkopende schrijver’ en een ‘best schrijvende schrijver’.”
De journalist vond het nog steeds heel oneerlijk. En ach, dat is het misschien ook. Maar de les die je kunt leren is natuurlijk wel dat je jezelf als schrijver of journalist dient te verkopen. Als je als freelance journalist succes wilt, zul je niet alleen goed moeten zijn in je werk, maar ook in het verkopen van je werk.
Review: kopen of niet?
Al met al vond ik het een heel inspirerend boek. Het is toegankelijk geschreven en bevat ook nog allerlei oefeningen.
Het boek kost €30,-, wat voor een boek aan de hoge kant is. Maar Kiyosaki zou zelf natuurlijk zeggen dat het een investering is. Bovendien kun je als freelancer de BTW terugkrijgen en de kosten van je omzet aftrekken. Dan hoef je weer minder inkomstenbelasting te betalen. Koop het boek hier.