Wat verdien je als freelance journalist? Bar weinig, dacht ik altijd. Al sinds ik journalistiek studeerde krijg ik te horen dat freelancen geen vetpot is. Freelancers zijn arm en zielig, dat is wat ik lange tijd dacht.
Voordat ik zelf freelancer werd, kende ik heus wel een paar freelancers, maar we spraken eigenlijk nooit over tarieven. Ik had dus geen idee wat zij verdienden. Alles wat ik wist over het inkomen van freelance journalisten las ik in de krant. Nou, ik kan je vertellen, wat je daar leest is niet bepaald uitnodigend.
Freelancers zijn zielig
Zo was dit jaar nog in het nieuws dat freelancers een rechtszaak aanspannen, omdat ze 60 euro krijgen voor een artikel wat ze al gauw een halve dag werk kost! Uit onderzoek van de NVJ (Nederlands vereniging voor journalisten) blijkt bovendien dat de gemiddelde freelance journalist 24.300 per jaar verdient. (Ik hoop dat dit winst is en geen omzet, maar dat staat er niet bij…)
Er zijn ook freelance journalisten die wel goed verdienen
Inmiddels praat ik regelmatig met andere freelance journalisten over tarieven. Natuurlijk zijn er nog steeds tarieven die schrikbarend laag zijn. Maar er zijn ook een boel freelance journalisten die een prima jaarinkomen hebben. (En alsjeblieft, accepteer het niet dat je 60 euro krijgt voor een artikel waar je een halve dag aan werkt!)
Het kan natuurlijk dat je artikelen schrijven ziet als hobby of dat je maar 2 dagen per week werkt vanwege allerlei (privé)redenen. Maar als freelance journalist hoef je écht niet zielig te zijn.
Ik verdien zelf bijvoorbeeld veel meer dan toen ik in loondienst was. Maar oké, die lonen waren met 1800-2300 euro bruto voor 40 uur per week, zonder pensioenregeling, ook wel schandalig. (Mag ook wel eens gezegd worden dat loondienst heus niet altijd de hemel is)
Hoeveel verdien ik als freelance journalist?
Maar goed, hoeveel verdien je dan precies? Ik werd gevraagd of ik wilde meewerken aan een artikel in Villa Media, het vakblad voor de journalistiek, over geld. En of ik dan even mijn boeken van 2020 wilde openen.
Best spannend, je cijfers delen, want mensen hebben altijd wel een mening over geld. Maar anderzijds, wat maakt het uit? Ik vind dat we er best wat opener over mogen zijn. Als andere freelancers me niet hun dagprijs hadden verteld toen ik net begon als freelancer, had ik nooit geweten wat een realistisch en eerlijk tarief was.
Als je nog steeds leest, ben je vast nieuwsgierig wat ik dan verdiend heb in 2020. Snap ik, dat lees je hier.
Ook beter verdienen?
Ik ben trots op de cijfers die ik vorig jaar heb gehaald. En voor dit jaar is mijn omzetdoel weer een stapje hoger. Omdat ik mezelf wil uitdagen en omdat ik vind dat ik het waard ben.
Ben jij een freelance journalist die nog niet tevreden is over haar inkomen? Dan wil ik graag met je meedenken over je omzetdoelen, je verdienmodellen en het vinden van beter betalende opdrachten. Neem contact op voor een adviesgesprek over freelancen