Een maand vrij nemen als freelancer: zo regel je vakantie als je ondernemer bent
De afgelopen jaren had ik het slecht geregeld voor mezelf. In theorie had ik zoveel vakantiedagen als ik zelf wilde en niet slechts die ellendige twintig zoals toen ik in loondienst was. Maar in de praktijk had ik nauwelijks vakantie. Ik worstelde met de vraag: hoe doe je dat, vrij nemen als freelancer?
Ik had de vrijheid waar ik zo naar had verlangd, maar ik deed er bijna niets mee. Dat had verschillende redenen. Covid uiteraard. Wat had vrij nemen voor zin als er toch niets kon?
Maar ook andere dingen speelden mee: angst om opdrachtgevers kwijt te raken en de angst om geld mis te lopen. Want als je als freelancer een vrije dag hebt loop je zo, als je een beetje een leuk tarief hebt, een paar honderd euro mis.
Toch merkte ik dat altijd maar doorgaan niet was hoe ik wilde leven. Daarom besloot ik begin dit jaar dat ik een hele maand vrij wilde nemen. Dat is gelukt (soort van) en ik schrijf dit vanuit Kroatië!
Langere tijd vrij nemen als freelancer: 8 tips
Dit jaar heb ik de maand september vrij (nou ja, bijna dan, waarover zometeen meer). Acht tips over hoe je (een langere periode) vrij kunt nemen als freelancer.
Dit bericht op Instagram bekijken
Kondig het op tijd aan
Tegen vaste opdrachtgevers waarvoor ik in bureaudiensten werk heb ik een paar maanden van tevoren aangegeven dat ik niet beschikbaar was. Zo konden zij daar vroeg rekening mee houden als ze roosters maakten. Ze reageerden daar gelukkig prima op.
Werk vooruit
Tegen opdrachtgevers waarvoor ik regelmatig werk en per artikel word betaald, heb ik gevraagd of ik voor ik vertrok alvast iets kon doen wat anders in de maand september af had moeten zijn. Door vooruit te werken, loop ik minder inkomsten mis en waren opdrachtgevers ook blij.
Maak een planning
Dit heb ik zo’n maand van tevoren gedaan. Zo ging ik net wat relaxter weg (al was het niet helemaal gelukt). Zeker als je vooruit werkt, en dus een periode meer werkt dan normaal, is zo’n planning essentieel, anders word je gillend gek.
Zeg ‘nee’
Tegen opdrachtgevers die eind augustus toch nog iets van me wilden, moest ik helaas ‘nee’ zeggen. Ook heb ik eerder al ‘nee’ moeten verkopen aan grotere klussen voor september. Met pijn in mijn hart, want dit vind ik het allermoeilijkste van freelancen.
Werk minder in diensten
Het afgelopen jaar ben ik minder in bureaudiensten gaan werken en heb ik meer klussen waarbij ik per artikel word betaald. Begin 2020 werkte ik vijf dagen per week in diensten, inmiddels nog zo’n twee.
Door minder in diensten te werken, heb ik werk minder gekoppeld aan tijd. Daardoor is het dus makkelijker om een keer een dag vrij te nemen. Of in mijn geval een hele maand.
Spaar voor je vakantiegeld
Mensen in loondienst krijgen vakantiegeld, als freelancer kun je dat ook voor jezelf regelen. Ik heb al ruime tijd steeds 5 procent van mijn omzet opzij gezet, daar betaal ik nu de vakantie van en mijn uitgaven hier. Dit levert natuurlijk niet meer geld op, maar maakt vrij nemen als freelancer wel makkelijker.
Verdien passief geld
Nou ja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar deze maand is mij dat een héél klein beetje gelukt.
Ik verkocht namelijk mijn handleiding Meer schrijfklussen (over het vinden van opdrachtgevers).
Ook wilde het Nederlands Dagblad twee artikelen van mij kopen die ik al eerder had geschreven voor de Volkskrant. En er is een educatieve uitgeverij geïnteresseerd in twee oude artikelen. Die willen ze opnemen in hun lesmethode Begrijpend Lezen. Superleuk!
Dat levert niet superveel op, maar goed, het enige wat ik ervoor moet doen is een factuur versturen.
Toch nog een béétje werken
Eerlijk is eerlijk, de inflatie, ons aflopende energiecontract en de dubbele lasten die we hebben sinds we een huis hebben gekocht, maken me óók best onrustig. Heb ik als ik terugkom wel genoeg klussen om alles te blijven betalen?
Hoe lang je ook freelancer bent, af en toe steekt die onrust weer de kop op. Dat is dus (deels) de reden dat ik toch nog twee artikelen schrijf tijdens deze vakantie…
Ik vind het zelf niet zo erg om toch een klein beetje te werken. Maar niet te veel hoor. Anders wordt het een workation.
Luister ook de podcast die ik later over dit onderwerp heb gemaakt