Freelance journalist worden is alleen voor de happy few. Voor mensen met een dikke spaarrekening, rijke partner op wiens zak je kunt teren of ouders die een steentje willen bijdragen. Als freelance journalist verdien je namelijk een mager salaris en kun je maar net de eindjes aan elkaar knopen.
Niet mijn mening nee, maar de strekking van een verhaal dat eerder deze maand verscheen op One World. Ik heb dit verhaal met veel interesse gelezen, maar ik heb ook altijd een beetje een dubbel gevoel over dit soort berichten.
Ja, sommige opdrachtgevers betalen schandalig lage tarieven. Zo zijn er journalisten die 60 euro krijgen voor een artikel waar ze een halve dag aan werken… (Ze waren er zelf ook niet blij mee en hebben een rechtszaak aangespannen).
Slechte tarieven voor freelance journalisten
Natuurlijk is het goed dat dit soort bizarre tarieven worden aangekaart.
Maar nog bizarder vind ik eigenlijk dat er journalisten zijn die hier ‘ja’ tegen zeggen. En dan hebben we het niet over studenten journalistiek of mensen die net komen kijken in het vak, maar journalisten met jarenlange ervaring. Je hoeft hier natuurlijk niet mee akkoord te gaan.
Je kunt onderhandelen. Of ‘nee’ zeggen. Er zijn echt opdrachten die beter betalen, dus je hoeft heus geen ‘ja’ te zeggen uit angst dat je anders geen werk meer hebt.
Alleen met rijke ouders
En dat journalistiek alleen nog een vak is voor de ‘happy few’… Ja, misschien durf je het sneller aan om journalist te worden als je je geen zorgen hoeft te maken over geld. Maar ik zou mezelf allerminst ‘happy few’ willen noemen.
Ik heb geen rijke ouders die mij steunen. Sterker nog, ik ben alleen met mijn moeder opgegroeid en we hadden het niet heel breed. Vanaf het moment dat ik 18 werd, heb ik alles in mijn leven zelf moeten betalen. Van mijn collegegeld, tot mijn zorgverzekering, huur, kleren, noem maar op.
Na mijn studies werkte ik jarenlang in loondienst voor, nou ja, best een hongerloontje. Wat ik in die acht jaar verdiende varieerde van 1800 tot 2300 euro bruto per maand, dus daar bleef netto iets van 1600 tot 1900 van over. Voor een veertigurige werkweek. Ik redde het ermee, het waren fantastische ervaringen die ik voor geen goud hebben willen missen, maar het was niet veel geld.
Ik kon in die jaren niet echt sparen, waardoor ik helemaal niet zo’n geweldig grote buffer had toen ik begon met freelancen. Dus hoor ik bij de ‘happy few’? Mwah.
Freelancen levert meer op dan werken in loondienst
Inmiddels hoor ik daar misschien wel bij, want toen ik ging freelancen stroomde het geld binnen. Júist toen ik ging freelancen. Ik heb nog nooit zoveel geld verdiend in mijn leven als nu. Laatst vroeg iemand: “Hoe vind je het dat je nu zoveel geld verdient?” En ik dacht: ja, inderdaad, ik verdien echt lekker. Het is iets wat ik nog steeds niet helemaal kan geloven, omdat ik eigenlijk nooit in mijn leven veel geld heb gehad.
Ik vind het altijd zo jammer dat er zo negatief wordt gesproken over geld verdienen als freelance journalist. Het schrikt mensen af die misschien graag freelance journalist of redacteur willen worden. Zonde! Zeker omdat er ook manieren zijn om prima te verdienen als freelancer.
Een van de redenen dat ik open ben over geld is om te laten zien dat je heus niet op een houtje hoeft te bijten als freelancer.
Hoeveel verdien ik als freelance journalist?
Vorig jaar deed ik mijn boeken van 2020 al open voor Villa Media. Onlangs werd ik door Libelle geïnterviewd over hoeveel ik verdien. En daar lees je een ander bedrag. In 2021 heb ik namelijk meer verdiend dan in 2020.
Daarom dacht ik: ik geef een update over mijn salaris. In 2020 was mijn winst nog ruim 61.000 euro, in 2021 was mijn winst ongeveer 74.000 euro. Dat is dus mijn omzet min mijn kosten, maar daar moet ik nog wel belasting van betalen. Hoeveel? Dat heb ik uitgerekend via Berekenhet.nl.
Ik heb nog één keer recht op de startersaftrek en verwacht daarom bijna 22.000 euro te moeten betalen aan inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Dat bedrag trek ik dus af van mijn winst en deel het daarna door 12. Je komt dan op een salaris van ruim 4300 euro.
Toch geef ik mezelf dat niet iedere maand. Een groot deel laat ik op mijn zakelijke rekening staan. Per maand geef ik mezelf meestal 2400 euro. Bij vakanties en onverwachte uitgaven ietsje meer. Wat een luxe!
Het salaris van een freelance journalist
Als freelancer voel ik me rijker dan ooit. Financieel (ik verdien meer dan twee keer zoveel als in loondienst!) en ook qua vrijheid. Of ik dit jaar net zo veel ga verdienen als vorig jaar? Weet ik niet, het is wel mijn doel, maar ik heb ook besloten iets minder te werken per week (ik werkte vaak wel 50 uur per week, nu wil ik dat beperken tot 40) en ik wil in september een maand vrij nemen. Maar ik heb in ieder geval geen geldstress, of problemen om rond te komen, zoals One World schrijft over freelancers.
Ben je het hiermee oneens, laat vooral van je horen! En ik wil ook met alle liefde meedenken over je omzetdoelen, verdienmodellen en het vinden van beter betalende opdrachten.
Hoe vind je dan die (goedbetaalde) opdrachten?
Dat doe ik allemaal uit de doeken in de handleiding Meer schrijfklussen! Hoe je opdrachten vindt als beginnend freelance journalist
Na het lezen van deze handleiding kun jij je eerste opdrachtgevers binnenhalen. Dat betekent: eindelijk starten met freelancen, meer vrijheid én geld verdienen met verhalen schrijven waar jij blij van wordt.
Je kunt een stabiel inkomen voor jezelf creëren en tegelijkertijd opdrachten binnenhalen waar je gelukkig van wordt.