De meeste journalisten interviewen regelmatig mensen voor hun artikelen of producties. Toch weet je eigenlijk nauwelijks hoe dat is, geïnterviewd worden. Tenzij je een bekende columnist bent of hoofdredacteur, kom je als journalist niet zelf in de media.
Het kan goed zijn om af en toe zelf het onderwerp te zijn van een journalistieke productie, ontdekte ik afgelopen week. En dan heb ik het niet alleen over freelancers en het zakelijk voordeel dat in de media komen je kan opleveren.
Ik sta op Indebuurt.nl: als journalist in de media komen
Voor mij waren de rollen ineens omgedraaid. Ik werd namelijk geïnterviewd voor het platform Indebuurt.nl. Ze zochten een Amsterdamse ondernemer en kwamen bij mij uit. Zo was ik een keer het onderwerp van een artikel, in plaats van de persoon die de stukjes tikt. Ineens snap ik al die mensen die ikzelf interview een stuk beter.
Niet dat ik me totaal niet kon verplaatsen in geïnterviewden, maar ik snap nu wel beter wat er door ze heen gaat vanaf het moment dat ik ze benader tot het moment dat het stuk gepubliceerd wordt. Zo word ik door deze ervaring misschien ook weer een betere journalist.
Het kan spannend zijn om geïnterviewd te worden
Hoe is het eigenlijk voor iemand om een geïnterviewd te worden? Pas een paar maanden geleden dacht ik voor het eerst over die vraag na. Ik had een afspraak voor een telefonisch gesprek met iemand voor een artikel op de website van de Volkskrant. Op het laatste moment liet ze echter weten dat ze tóch niet meedeed, want ze vond het te spannend.
Voor mij kwam haar bericht totaal onverwacht. Toen ik zo’n vijftien jaar geleden voor het eerst mensen ging interviewen, was ik best nerveus. Ik zie nog voor me hoe ik voor een studie-opdracht met een gigantische md-recorder (wat was dat eigenlijk voor belachelijk, lomp apparaat?) naar het gemeentehuis ging om een wethouder aan de tand te voelen en dat ik daar zat te trillen als een rietje. Inmiddels is het ‘gewoon mijn werk’ en ben ik hier niet meer zenuwachtig voor. Maar ik had er eigenlijk nooit over nagedacht dat het voor de interviewde wél eng kan zijn.
Alleen over jezelf lullen is goed voor je ego
Voor mij was het gelukkig niet spannend om een interview te geven, ik vond het zelfs heel leuk. Het is ook best gek om een uur (!) over jezelf te praten met iemand die zó erg geïnteresseerd is jou. In wat je doet, in je verleden, in je beweegredenen. En die het ook helemaal niet raar vindt dat je weinig tot geen wedervragen stelt. In een normaal gesprek is dat natuurlijk vrij asociaal.
Ik vond het bijna jammer toen de tijd om was. Terwijl ik als interviewer altijd denk: laat ik er maar een einde aan breien, want ik houd iemand heel erg op en die persoon wil nu wel weer verder met zijn of haar leven. Tja, de meeste mensen vinden het toch leuk om over zichzelf te praten, want dat is nou eenmaal ego strelend.
Waar blijft het stuk?
Nu ik zelf werd geïnterviewd snapte ik ook ineens veel beter dat mensen na een paar dagen soms mailen of ik de tekst al hebt uitgewerkt. Je bent namelijk gewoon superbenieuwd wat iemand over je schrijft. Wat iemand er gaat uitlichten. Of je jezelf herkent in de tekst.
Ik heb me ingehouden en niet gemaild of ze de tekst al had. Want ik weet ten eerste dat het irritant is. En ten tweede: als ze de tekst had uitgewerkt, had ze het waarschijnlijk al wel gemaild, dus daarmee had ik mijn antwoord.
Onderhandelen over het resultaat
Het is natuurlijk altijd vreemd om je verhaal ineens op papier te zien. Je komt waarschijnlijk anders over dan je denkt, daar was ik me als schrijver wel van bewust. Het was meteen een heel leuk stuk, alleen ging het iets te veel over het verleden naar mijn smaak.
Hoewel je als geïnterviewde eigenlijk alleen wat hebt te zeggen over de feitelijke onjuistheden en niet over de inhoud of de stijl, heb ik het tóch gezegd. En zoals dat eigenlijk altijd gaat naderhand: je doet allebei wat water bij de wijn. (Ik schrijf binnenkort wel een blog over hoe ik omga met ‘vervelende geïnterviewden’.) Uiteindelijk is het een artikel geworden waar ik trots op ben.
Geïnterviewd worden levert je wat op
Sowieso vind ik het heel bijzonder dat ik ben benaderd voor een interview, laat ik dat nog even vooropstellen. Amsterdam stikt natuurlijk van de ondernemers, dus het is een hele eer dat ik daaruit ben gekozen!
Of het nieuwe opdrachtgevers en klanten gaat opleveren? Geen idee, maar dat geeft niet. Door in de media te komen werk je aan je expertstatus, naamsbekendheid en ik heb dus een hoop nieuwe inzichten gekregen.
O ja, en het interview heeft me nog iets opgeleverd. Dat deze website nu ‘af’ is! Ik wilde namelijk per se dat lezers zouden kunnen doorklikken naar mijn website. Zonder het interview had ik dit project waarschijnlijk gerust nog een paar maanden uitgesteld. Dus ook daarvoor dank, Indebuurt! Mijn eerste businessdoel van 2021 is hiermee afgevinkt.
Benieuwd naar het resultaat? Je leest het artikel hier.