Werk en vakantie combineren? 4 x tips voor een workation als freelance journalist
Als freelance journalist kun je – uitzonderingen daargelaten – werken waar en wanneer je wilt. Toen ik me me drie jaar geleden inschreef bij de KVK zag ik mezelf daarom al zitten met mijn laptop op een hagelwit strand. Als een soort parttime digital nomad. Inmiddels heb ik ontdekt dat werk en vakantie combineren (een workation) heerlijk kan zijn. Míts je het goed regelt voor jezelf.
Terwijl ik dit schrijf ben ik op mijn eerste workation van 2022. Eerste ja, ik weet nog niet of er meer zullen volgen, maar ik hoop het wel! Vorig jaar heb ik namelijk twee keer gewerkt vanuit het buitenland en dat smaakte naar meer (ijskoffie op het strand in je pauze!)
Maar ik moet wel zeggen, je moet het wel goed regelen voor jezelf.
Tips voor een workation als freelance journalist
Overweeg je ook om te werken in het buitenland/ op workation te gaan / digital nomad te worden? (Geef het beestje een naam.) Ik heb vier tips voor je.
1. Goed internet is een must
Haha, ja, ik wéét dat je nu denkt: ‘jaha, dat is lógisch, maar je hebt overal goed internet tegenwoordig’. Nou, dat dacht ik ook, maar dat bleek dus niet waar.
Op een berg op Mallorca is de wifi bijvoorbeeld heel slecht en is er ook nauwelijks 4G. Goed internet is echt iets om vooraf te dubbelchecken. Tenzij je van traag ladende pagina’s, haperende videovergaderingen en een hoop frustraties houdt dan, maar dat denk ik niet.
2. Ga op reis met mensen die ongeveer hetzelfde willen doen
Net als bij een gewone vakantie natuurlijk. Vroeg opstaan, paar uurtjes werken en dan naar het strand of uitgebreid lunchen. Dat is top, ontdekte ik op workation met een groep ondernemers.
Maar is andere koek als je reisgezelschap echt vakantie heeft. Dan is het “moet je nou alweer/ nog steeds werken?” En nou ja, dat is ook niet zo gezellig natuurlijk.
3. Kies een speciaal project om aan te werken
Zo voelt het minder als werk en neem je de dagelijkse sleur niet mee naar je vakantiebestemming. Is mij deze keer iets minder goed gelukt, want ik heb nog aardig wat deadlines deze week. Maar ik heb óók een project waar ik aan werk: mijn e-book over opdrachtgevers vinden als beginnend freelancer.
Het e-book schiet inmiddels mooi op, maar ik moet nog wel een paar interviews uitwerken. En dan nog alles een keertje helemaal lezen. Én de vormgeving maken. De deadline (‘februari 2022’) begint wel een beetje in mijn nek te hijgen hoor.
4. Maak er geen gewoonte van om je normale werk op vakantie te doen
Een workation is echt iets anders dan vakantie. Dus neem je werk niet mee op vakantie, maar neem je werk mee op reis!
Ik sprak hier eerder over met Ulrika Léons, GZ psycholoog bij arbodienstverlener Skils, Zorg van de Zaak. Zij zei toen heel mooi: “Een workation moet een vervanging van werken zijn, niet van je vakantie. Dan herstel je niet. Als je tijdens je vakantie constant het gevoel hebt dat je bereikbaar moet zijn, lukt het niet je werk los te laten. En juist dát is vervelend. Je herstelt namelijk pas als je in het hier-en-nu leeft en niet als je wel vrij bent, maar in je hoofd nog op kantoor zit.”
Workation is een extraatje
Zie een workation daarom niet als een vervanging van vakantie. Het is een extraatje! Neem zeker af en toe vrij. Dat kan best lastig zijn als freelancer, want er is altijd werk te doen en bij elke afgeslagen klus loop je geld mis. Maar op de lange termijn word je er echt veel gelukkiger van om regelmatig vrij te nemen.
Hoe? Geef jezelf bijvoorbeeld vakantiedagen en dwing je die echt op te maken. Of – dat helpt mij erg – plan aan het begin van het jaar al in, wanneer je vrij wilt en blok die tijd in je agenda.
Oké, ik heb genoeg werk deze week, dus ik ga tikken! Adios!