Wat ik leerde over freelancen door mijn interimklus als redactiecoördinator
Of ik een maandje wilde bijspringen als coördinator bij Intermediair.nl? De hoofdredacteur vertrok en er was iemand nodig om de boel even draaiende te houden. Het werden uiteindelijk vijf maanden en daar leerde ik het nodige van over freelancen.
Voor ik mijn baan in loondienst opzegde was ik redactiecoördinator en -chef bij online magazines Beautify.nl en NSMBL.nl. Maar de afgelopen 2,5 jaar als freelancer heb ik vooral zelf geschreven. Het was dus een heerlijk afwisseling om weer even op een strategischer niveau bezig te zijn met content. Dat is het leuke aan freelancen, je kunt allerlei verschillende klussen aannemen.
Het was de bedoeling om een maandje Intermediair te coördineren, maar omdat de arbeidsmarkt krap is en het lang duurde voor er een nieuwe werknemer was gevonden, werden het uiteindelijk vijf maanden. In die tijd leerde ik niet alleen van alles over het coördineren van een redactie, maar ook over freelancen.
Waarom pitches afgewezen worden
Ineens zat ik aan de andere kant. Ik, die normaal pitches verstuurt en mezelf opvreet tijdens het wachten op een antwoord, mocht nu pitches beoordelen. Leuk!
Sommige mensen hadden heel fijne ideeën. Van die onderwerpen die je zelf niet had bedacht, maar die wel precies pasten. Dat was wat ik zocht.
Andere mensen kwamen aan met halve ideeën. Waarschijnlijk in de hoop dat ik het laatste puzzelstukje zou leggen. Soms deed ik dat wel, maar vaker wist ik ook niet hoe het precies kon passen.
De grootste reden waarom ik pitches afwees was echter omdat ze gewoon niet pasten bij het platform. Ze gingen bijvoorbeeld over onderwerpen waar we nooit over schreven. Doe je huiswerk dus, als je een redactie benadert.
Bijna niemand onderhandelt
Ik zette me schrap voor verontwaardigde mails toen ik voor het eerst freelancers benaderde met de vraag of ze een artikel wilden schrijven. Ik had gedacht dat veel mensen zouden willen onderhandelen, maar eigenlijk wilde niemand dat.
Je begrijpt, ik ben best teleurgesteld in mijn medefreelancers. Hoezo ging iedereen zomaar akkoord?
Het enige wat wel eens gebeurde was dat mensen vroegen om meer woorden. Dan krijg je natuurlijk ook meer geld. Maar ik wilde minder ellenlange verhalen publiceren, dus daar zei ik helaas ‘nee’ op.
Zelf gebruik ik vaak het argument dat iets veel tijd kost als ik onderhandel. Moet je veel mensen interviewen of veel research doen? Dan kun je meestal wel om meer geld vragen. Ik had het helemaal niet raar gevonden als mensen dat hadden gedaan. (Ook al deed ik echt mijn best een zo eerlijk mogelijk tarief voor te stellen, binnen het budget).
Ja, er zijn vaste prijzen. Maar er is altijd wel onderhandelingsruimte hoor…
Sommige mensen zijn slordig!
Namen zal ik uiteraard niet noemen, maar jeetje, ik schrok me rot soms. Er zijn gewoon freelancers die hun teksten aanleveren zonder kop en intro. Ik had gedacht dat dit niet nodig zou zijn maar: lever je teksten volledig aan. Je doet er de chef of coördinator een groot plezier mee.
En jezelf uiteindelijk ook. Als je voor een opdrachtgever wilt blijven werken tenminste. Opdrachtgevers zullen namelijk nieuwe opdrachten eerder geven aan iemand waarmee het fijn samenwerken is.
Ik kreeg niet alleen aardig wat onvolledige teksten binnen, maar meestal ook veel te lange teksten. Als een tekst van 700 woorden was afgesproken, kreeg ik soms 1100 woorden aangeleverd.
Hartstikke begrijpelijk dat je als schrijver moeite hebt met het killen van je darlings, maar het komt gemakzuchtig over om een veel te lange tekst aan te leveren. Het lijkt alsof je het maar over de schutting gooit bij de redactie. ‘Kiezen jullie maar wat weg kan’.
Inmiddels heb ik zin om weer te gaan schrijven. Ik weet nu nog beter hoe ik een goede pitch kan schrijven en hoe ik het beste een tekst kan aanleveren. En hopelijk weet jij nu dat je echt wel wat vaker mag onderhandelen.
Hulp nodig?
Ben jij een freelance journalist die nog wel wat tips kan gebruiken? Dan wil ik graag met je meedenken over je pitchen, onderhandelen en het vinden van beter betalende opdrachten. Neem contact op voor een adviesgesprek over freelancen