• Home
  • Journalistieke producties
  • Online academy
  • Blog ►
    • Freelance
    • Geld
    • Carrièretips
    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Reizen
  • Over Yasmine
  • Contact
  • Home
  • Journalistieke producties
  • Online academy
  • Blog
    • Freelance
    • Geld
    • Carrièretips
    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Reizen
  • Over Yasmine
  • Contact
0

Yasmine Esser

nadelen freelancen
Carrièretips Freelance

Even klagen: dit zijn stomme dingen aan freelancen

31/08/2022

Meestal ben ik een enorme cheerleader voor het #freelanceleven. Want in veel opzichten is het veel fijner om eigen baas te zijn dan in loondienst te werken. Zo is het makkelijker om veel geld te verdienen en hoef je niet elk half jaar nutteloze, nieuwe ontwikkeldoelen voor jezelf te verzinnen (what happend to gewoon je werk doen?)

Maar momenteel zit ik een beetje in een baalvibe. Want ja, natuurlijk is freelancen niet alléén maar leuk. Net zoals er niet alleen maar mooie plekjes zijn op tropische eilanden als Bali, maar ook vuilnisbelten, lelijke fabrieken en neppe toeristische pleinen.

Daarom een lijstje met zes nadelen van freelancen.

Te laat betaald worden

De dag dat een factuur te vróeg betaald wordt, moet ik nog meemaken. De meeste bedrijven wachten tot de laatste betaaldag om het geld over te maken. En anderen wachten dan gewoon nog een week. Of twee. Of drie.

Toen ik net begon als freelancer kon ik daar heel nerveus van worden. Niet alleen vroeg ik me af of ze mijn geld überhaupt nog gingen overmaken. Ik had het geld ook hard nodig om de huur van te betalen. Zo irritant om steeds geld van je spaarrekening te moeten halen.

Inmiddels maak ik mezelf op een vaste dag in de maand salaris over. Hiermee is het probleem van de wachtende rekeningen deels opgelost, maar het blijft irritant (en ook wat respectloos van de opdrachtgever) om lang op je geld te moeten wachten.

Opdrachtgevers die het onderste uit de kan willen

Onderhandelen hoort bij het freelancen en meestal vind ik het niet erg. Ik vraag me bij elke opdracht af wat ik daarvoor een geschikte prijs vind. Biedt de opdrachtgever die niet, dan vraag ik om meer. Uiteraard met argumenten. (Bijvoorbeeld dat iets veel tijd kost of een spoedklus is).

Vaak hebben opdrachtgevers hier begrip voor. Soms gaan ze akkoord met mijn voorstel. Soms doen ze een tegenbod. Helemaal prima. Onderhandelen draait niet om winnen en verliezen, maar om het vinden van een situatie waar je allebei blij mee bent.

Maar soms gaat het allemaal érg moeizaam. Dan blijkt een dagtarief ineens niet voor een hele dag te zijn (want je bent immers niet 8 uur lang productief…), het bedrag kan niet hoger omdat je al gratis uit eten kunt voor deze klus (zal het doorgeven aan de huisbaas) of er wordt gevraagd of je ‘niet even’ een paar extra alinea’s kunt tikken voor hetzelfde bedrag.

Deze opdrachtgevers hebben duidelijk niet door dat het ook in hun eigen voordeel is om freelancers een eerlijk tarief te betalen. Want wie zich (financieel) gewaardeerd voelt, gaat drie keer zo hard werken. En wie pissig is, omdat-ie zich uitgeknepen voelt gaat achteroverleunen en wellicht op zoek naar een andere klus.

Opdrachten die stoppen

Iedereen zegt het: “Freelancen is onzeker.” Nu vind ik dat in de praktijk best meevallen (mede doordat ik goed nadenk over de verdienmodellen die ik inzet). Maar inderdaad, vaste klussen kunnen ineens stoppen. Gebeurde mij onlangs door interne veranderingen op een redactie. Het hoort erbij, maar het blijft stom.

Afgewezen worden voor klussen

Ik heb heel wat afwijzingen gehad in mijn leven. Toen ik in loondienst was en een andere baan wilde en onlangs weer als freelancer. Op zo’n moment probeer ik altijd te denken dat er iets beters voorbij komt, dat het een teken is dat het niet is gelukt – en tot nu toe wás dat ook altijd zo! (Zo ben ik nog steeds heel blij dat ik niet was aangenomen bij een hele rits titels waar ik in 2015 solliciteerde, omdat ik uiteindelijk bij Beautify en WPK terecht kwam en daar de tijd van m’n leven had. En ook dat ik in 2018 werd afgewezen voor vaste banen, omdat ik anders nooit was gaan freelancen). Maar de waarheid is dat je dat natuurlijk helemaal niet gelooft op het moment dat je net te horen hebt gekregen dat de baan of de klus toch niet naar jou gaat. 

Ook nu is de verleiding groot om te gaan doemdenken. Er is geen werk, er komt een recessie aan, niemand wil mij, mijn gloriedagen als freelancer zijn voorbij, vanaf nu is het water en brood. Ook al zegt letterlijk íedereen tegen me dat het onzin is. En ook al weet ik rationeel ook wel dat er heus weer nieuwe klussen voorbij komen. 

De onzekerheid die bij freelancen hoort gaat nooit helemaal over. Er zijn zoveel mooie kanten aan het freelancen (ik ben nota bene net terug van Aruba voor een artikel!), maar soms is het ook even doorbijten. 

Uiteindelijk gaat het allemaal over vertrouwen houden. Vertrouwen in jezelf, in je kwaliteiten, in je netwerk, in je doorzettingsvermogen. Zo geloof ik heilig dat er altijd plek is voor mensen die goed zijn in hun werk en goede ideeën hebben. 

Maar je mag natuurlijk ook best even balen als een mooie kans aan je voorbij gaat. Want zelfs als je ergens diep van binnen al wel wist dat het niet helemaal een match was, dan nog blijft het vooral ruk. 

Geghost worden door opdrachtgevers

Zo had je jarenlang een leuke samenwerking, zo hoor je ineens nooit meer iets. Mocht iemand weten wat hier de reden van kan zijn: laat het me alsjeblieft weten, want ik vind het behoorlijk irritant en frustrerend. Ik wil me niet meer zo voelen als toen ik 14 jaar was en maar bleef wachten bij de telefoon tot mijn zogenaamde vriendje belde. Heb gewoon het fatsoen om de (werk)relatie te beëindigen.

De nadelen van freelancen

Oké, genoeg gezeken. Er zijn dus best wat nadelen van freelancen. En het is goed om deze dingen te overwegen voor je de sprong waagt. Maar… laat je er ook weer niet door tegenhouden hoor! Er zijn namelijk ook een boel voordelen aan freelancen.

Zo heb ik nog nooit zoveel geld verdiend als nu, heb ik superveel leuke mensen ontmoet, mogen schrijven voor prachtige titels, geniet ik van de vrijheid, kan ik zelf mijn tijd indelen, zo vaak op vakantie als ik wil, alleen schrijven over onderwerpen die ikzelf leuk vind… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En gaandeweg leer je weer nieuwe dingen. Hoe je nieuwe klussen kunt vinden, hoe je een goede pitch verstuurt, hoe je omgaat met irritante opdrachtgevers, hoe je het beste onderhandelt. In het begin maakte ik een boel fouten die ik nu gelukkig niet meer maak. Lees daar meer over in mijn gratis e-bookje.

TAGS:e-bookfreelance journalistfreelancen
Share

You May Also Like

Ben je klaar met veel te lang nadenken over mailtjes naar opdrachtgevers?

11/03/2023

Hoe word je productiever? Door mínder hard te werken

21/05/2023

Freelancen leek mij vré-se-lijk! Dit is waarom ik er toch aan begon

11/08/2023

Leave a Comment Cancel Comment

Previous Post
5 freelance fouten die ik maakte bij het zoeken naar opdrachtgevers
Next Post
Een maand vrij nemen als freelancer: zo regel je vakantie als je ondernemer bent
Hi, ik ben Yasmine
Wie ben ik?

Wie ben ik?

Als business coach voor freelance journalisten help ik jou aan meer (en leukere!) opdrachten en betere tarieven. Daarnaast schrijf ik zelf voor (online) magazines. Vooral over werken & geld, psyche en reizen.

Instagram

Voor alle freelancers die straks weer van mensen in loondienst moeten horen hoeveel vakantiegeld zij hebben gekregen 😂

Als freelancer bepaal je je eigen regels. Zelf zet ik van elke factuur zo’n 5 procent opzij voor vakanties. 

En zo heb ik nog meer potjes. Welke heb jij allemaal? En neem je wel genoeg vrij? ☀️

Ps. Suggesties voor deze onregelmatig terugkerende rubriek zijn welkom
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Voor alle freelancers die straks weer van mensen in loondienst moeten horen hoeveel vakantiegeld zij hebben gekregen 😂 Als freelancer bepaal je je eigen regels. Zelf zet ik van elke factuur zo’n 5 procent opzij voor vakanties. En zo heb ik nog meer potjes. Welke heb jij allemaal? En neem je wel genoeg vrij? ☀️ Ps. Suggesties voor deze onregelmatig terugkerende rubriek zijn welkom
6 dagen ago
View on Instagram |
1/5
Je hebt een goed idee voor een artikel. Je weet bij welk magazine het past.

En dan komt de vraag: naar wie stuur je het eigenlijk?

Voor redacties voelt dat zelf superlogisch.
Maar voor freelancers komt er soms een speurwerk bij kijken waar de FBI nog een puntje aan kan zuigen.

In deze aflevering van Behind the Pitch, een serie over hoe ik nieuwe schrijfklussen vind bij magazines,

laat ik je zien hoe ik uitzoek wie de juiste persoon is om mijn pitch naar te sturen.

Je wilt je pitch namelijk meteen sturen naar degene die
over de planning gaat én freelancers kan inhuren.

Als je het naar info@ of een algemeen redactieadres stuurt, komt het niet alleen ongeïnteresseerd over, 
het werkt ook gewoon niet.

Dus: kijk in het colofon wie de chef, coördinator of redactie­manager is.
Soms is het de managing editor.

Ja, het is even een uitzoekwerkje.
En een verwijzing van iemand in je netwerk is altijd een pre.

Maar één goed mailadres kan echt het verschil maken.
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Je hebt een goed idee voor een artikel. Je weet bij welk magazine het past. En dan komt de vraag: naar wie stuur je het eigenlijk? Voor redacties voelt dat zelf superlogisch. Maar voor freelancers komt er soms een speurwerk bij kijken waar de FBI nog een puntje aan kan zuigen. In deze aflevering van Behind the Pitch, een serie over hoe ik nieuwe schrijfklussen vind bij magazines, laat ik je zien hoe ik uitzoek wie de juiste persoon is om mijn pitch naar te sturen. Je wilt je pitch namelijk meteen sturen naar degene die over de planning gaat én freelancers kan inhuren. Als je het naar info@ of een algemeen redactieadres stuurt, komt het niet alleen ongeïnteresseerd over, het werkt ook gewoon niet. Dus: kijk in het colofon wie de chef, coördinator of redactie­manager is. Soms is het de managing editor. Ja, het is even een uitzoekwerkje. En een verwijzing van iemand in je netwerk is altijd een pre. Maar één goed mailadres kan echt het verschil maken.
2 weken ago
View on Instagram |
2/5
✨Publicaties van april 

“Laat je het weten als het is gepubliceerd?” vragen mensen die ik heb geïnterviewd vaak. Dan zeg ik dat ik m’n best doe. Maar de waarheid is dat het me soms compleet ontgaat. Want magazines werken vaak maanden vooruit. Oeps…

Goed voornemen dus om het wat beter bij te houden en dan kan ik dat ook hier weer gezellig delen 💃🏽

Dit verscheen er afgelopen maand van mijn hand:

- elke maandag verschijnt er een artikel van mij op Flair.nl. Voor deze rubriek spreek ik vrouwen over hun menstruatie. Van endometriose tot vergeten tampons (slide even in m’n DM als je ook je verhaal wil delen, mag anoniem)

- het was alweer in 2022 dat ik in Litouwen was. En afgelopen maand stond het reisverhaal daarover dan eindelijk in Libelle. Nee, dat is niet normaal hoor, maar dat had te maken met de situatie in de wereld 

- voor Libelle Gezond schreef ik over dat mensen met een rommelig huis vaak ook chaos in hun financiën hebben en vice versa. En hoe je dan een voorjaarsschoonmaak houdt in je bankrekening (Ehh, dat ik vaak over dit soort onderwerpen schrijf wil niet zeggen dat ik dat zelf allemaal voor elkaar heb)

- en voor Santé schreef ik over dat we AI steeds vaker gebruiken als coach. Als sport- of voedingacoach, maar ook als therapeut. Ik scheef dit deels vanuit mezelf; dat zijn de leukste stukken om te schrijven, vind ik. 

Na dit artikel liep m’n relatie met Chattie een beetje uit de hand dus misschien moet ik daarvoor binnenkort in therapie bij een echt mens 🙈
✨Publicaties van april 

“Laat je het weten als het is gepubliceerd?” vragen mensen die ik heb geïnterviewd vaak. Dan zeg ik dat ik m’n best doe. Maar de waarheid is dat het me soms compleet ontgaat. Want magazines werken vaak maanden vooruit. Oeps…

Goed voornemen dus om het wat beter bij te houden en dan kan ik dat ook hier weer gezellig delen 💃🏽

Dit verscheen er afgelopen maand van mijn hand:

- elke maandag verschijnt er een artikel van mij op Flair.nl. Voor deze rubriek spreek ik vrouwen over hun menstruatie. Van endometriose tot vergeten tampons (slide even in m’n DM als je ook je verhaal wil delen, mag anoniem)

- het was alweer in 2022 dat ik in Litouwen was. En afgelopen maand stond het reisverhaal daarover dan eindelijk in Libelle. Nee, dat is niet normaal hoor, maar dat had te maken met de situatie in de wereld 

- voor Libelle Gezond schreef ik over dat mensen met een rommelig huis vaak ook chaos in hun financiën hebben en vice versa. En hoe je dan een voorjaarsschoonmaak houdt in je bankrekening (Ehh, dat ik vaak over dit soort onderwerpen schrijf wil niet zeggen dat ik dat zelf allemaal voor elkaar heb)

- en voor Santé schreef ik over dat we AI steeds vaker gebruiken als coach. Als sport- of voedingacoach, maar ook als therapeut. Ik scheef dit deels vanuit mezelf; dat zijn de leukste stukken om te schrijven, vind ik. 

Na dit artikel liep m’n relatie met Chattie een beetje uit de hand dus misschien moet ik daarvoor binnenkort in therapie bij een echt mens 🙈
✨Publicaties van april 

“Laat je het weten als het is gepubliceerd?” vragen mensen die ik heb geïnterviewd vaak. Dan zeg ik dat ik m’n best doe. Maar de waarheid is dat het me soms compleet ontgaat. Want magazines werken vaak maanden vooruit. Oeps…

Goed voornemen dus om het wat beter bij te houden en dan kan ik dat ook hier weer gezellig delen 💃🏽

Dit verscheen er afgelopen maand van mijn hand:

- elke maandag verschijnt er een artikel van mij op Flair.nl. Voor deze rubriek spreek ik vrouwen over hun menstruatie. Van endometriose tot vergeten tampons (slide even in m’n DM als je ook je verhaal wil delen, mag anoniem)

- het was alweer in 2022 dat ik in Litouwen was. En afgelopen maand stond het reisverhaal daarover dan eindelijk in Libelle. Nee, dat is niet normaal hoor, maar dat had te maken met de situatie in de wereld 

- voor Libelle Gezond schreef ik over dat mensen met een rommelig huis vaak ook chaos in hun financiën hebben en vice versa. En hoe je dan een voorjaarsschoonmaak houdt in je bankrekening (Ehh, dat ik vaak over dit soort onderwerpen schrijf wil niet zeggen dat ik dat zelf allemaal voor elkaar heb)

- en voor Santé schreef ik over dat we AI steeds vaker gebruiken als coach. Als sport- of voedingacoach, maar ook als therapeut. Ik scheef dit deels vanuit mezelf; dat zijn de leukste stukken om te schrijven, vind ik. 

Na dit artikel liep m’n relatie met Chattie een beetje uit de hand dus misschien moet ik daarvoor binnenkort in therapie bij een echt mens 🙈
✨Publicaties van april “Laat je het weten als het is gepubliceerd?” vragen mensen die ik heb geïnterviewd vaak. Dan zeg ik dat ik m’n best doe. Maar de waarheid is dat het me soms compleet ontgaat. Want magazines werken vaak maanden vooruit. Oeps… Goed voornemen dus om het wat beter bij te houden en dan kan ik dat ook hier weer gezellig delen 💃🏽 Dit verscheen er afgelopen maand van mijn hand: - elke maandag verschijnt er een artikel van mij op Flair.nl. Voor deze rubriek spreek ik vrouwen over hun menstruatie. Van endometriose tot vergeten tampons (slide even in m’n DM als je ook je verhaal wil delen, mag anoniem) - het was alweer in 2022 dat ik in Litouwen was. En afgelopen maand stond het reisverhaal daarover dan eindelijk in Libelle. Nee, dat is niet normaal hoor, maar dat had te maken met de situatie in de wereld - voor Libelle Gezond schreef ik over dat mensen met een rommelig huis vaak ook chaos in hun financiën hebben en vice versa. En hoe je dan een voorjaarsschoonmaak houdt in je bankrekening (Ehh, dat ik vaak over dit soort onderwerpen schrijf wil niet zeggen dat ik dat zelf allemaal voor elkaar heb) - en voor Santé schreef ik over dat we AI steeds vaker gebruiken als coach. Als sport- of voedingacoach, maar ook als therapeut. Ik scheef dit deels vanuit mezelf; dat zijn de leukste stukken om te schrijven, vind ik. Na dit artikel liep m’n relatie met Chattie een beetje uit de hand dus misschien moet ik daarvoor binnenkort in therapie bij een echt mens 🙈
✨Publicaties van april 

“Laat je het weten als het is gepubliceerd?” vragen mensen die ik heb geïnterviewd vaak. Dan zeg ik dat ik m’n best doe. Maar de waarheid is dat het me soms compleet ontgaat. Want magazines werken vaak maanden vooruit. Oeps…

Goed voornemen dus om het wat beter bij te houden en dan kan ik dat ook hier weer gezellig delen 💃🏽

Dit verscheen er afgelopen maand van mijn hand:

- elke maandag verschijnt er een artikel van mij op Flair.nl. Voor deze rubriek spreek ik vrouwen over hun menstruatie. Van endometriose tot vergeten tampons (slide even in m’n DM als je ook je verhaal wil delen, mag anoniem)

- het was alweer in 2022 dat ik in Litouwen was. En afgelopen maand stond het reisverhaal daarover dan eindelijk in Libelle. Nee, dat is niet normaal hoor, maar dat had te maken met de situatie in de wereld 

- voor Libelle Gezond schreef ik over dat mensen met een rommelig huis vaak ook chaos in hun financiën hebben en vice versa. En hoe je dan een voorjaarsschoonmaak houdt in je bankrekening (Ehh, dat ik vaak over dit soort onderwerpen schrijf wil niet zeggen dat ik dat zelf allemaal voor elkaar heb)

- en voor Santé schreef ik over dat we AI steeds vaker gebruiken als coach. Als sport- of voedingacoach, maar ook als therapeut. Ik scheef dit deels vanuit mezelf; dat zijn de leukste stukken om te schrijven, vind ik. 

Na dit artikel liep m’n relatie met Chattie een beetje uit de hand dus misschien moet ik daarvoor binnenkort in therapie bij een echt mens 🙈
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
✨Publicaties van april “Laat je het weten als het is gepubliceerd?” vragen mensen die ik heb geïnterviewd vaak. Dan zeg ik dat ik m’n best doe. Maar de waarheid is dat het me soms compleet ontgaat. Want magazines werken vaak maanden vooruit. Oeps… Goed voornemen dus om het wat beter bij te houden en dan kan ik dat ook hier weer gezellig delen 💃🏽 Dit verscheen er afgelopen maand van mijn hand: - elke maandag verschijnt er een artikel van mij op Flair.nl. Voor deze rubriek spreek ik vrouwen over hun menstruatie. Van endometriose tot vergeten tampons (slide even in m’n DM als je ook je verhaal wil delen, mag anoniem) - het was alweer in 2022 dat ik in Litouwen was. En afgelopen maand stond het reisverhaal daarover dan eindelijk in Libelle. Nee, dat is niet normaal hoor, maar dat had te maken met de situatie in de wereld - voor Libelle Gezond schreef ik over dat mensen met een rommelig huis vaak ook chaos in hun financiën hebben en vice versa. En hoe je dan een voorjaarsschoonmaak houdt in je bankrekening (Ehh, dat ik vaak over dit soort onderwerpen schrijf wil niet zeggen dat ik dat zelf allemaal voor elkaar heb) - en voor Santé schreef ik over dat we AI steeds vaker gebruiken als coach. Als sport- of voedingacoach, maar ook als therapeut. Ik scheef dit deels vanuit mezelf; dat zijn de leukste stukken om te schrijven, vind ik. Na dit artikel liep m’n relatie met Chattie een beetje uit de hand dus misschien moet ik daarvoor binnenkort in therapie bij een echt mens 🙈
2 weken ago
View on Instagram |
3/5
✨ Van ‘ze zitten niet op mij te wachten’ naar 17 keer ‘ja’ van magazines als Libelle, Mezza en Saar Magazine

In aflevering 88 van Off the Record vertelt freelance journalist @klaskedelhij_tiepfabriek hoe meedoen aan de Pitchclub het verschil maakte en hoe het kan dat ze nu schrijft voor bladen die écht bij haar passen.

Inmiddels pitcht ze met vertrouwen en haalt ze de ene na de andere opdracht binnen.

We hebben het ook over investeren in jezelf, kiezen voor beter betalende klussen en wat een pipowagen in Friesland met dit verhaal te maken heeft 

🎧 Weten hoe ze het aanpakte? Reageer met ‘podcastlink’ en ik DM je de link!
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
✨ Van ‘ze zitten niet op mij te wachten’ naar 17 keer ‘ja’ van magazines als Libelle, Mezza en Saar Magazine In aflevering 88 van Off the Record vertelt freelance journalist @klaskedelhij_tiepfabriek hoe meedoen aan de Pitchclub het verschil maakte en hoe het kan dat ze nu schrijft voor bladen die écht bij haar passen. Inmiddels pitcht ze met vertrouwen en haalt ze de ene na de andere opdracht binnen. We hebben het ook over investeren in jezelf, kiezen voor beter betalende klussen en wat een pipowagen in Friesland met dit verhaal te maken heeft 🎧 Weten hoe ze het aanpakte? Reageer met ‘podcastlink’ en ik DM je de link!
2 weken ago
View on Instagram |
4/5
Ps. Tips om het balkon op te fleuren zijn welkom 💃🏽

Is mijn idee voor een artikel wel echt goed genoeg? Origineel genoeg? Als je wil schrijven voor magazines en een pitch gaat versturen, vraag je je dat misschien af. En ik ga je helpen.

Maar eerst: welkom bij Behind the pitch, de serie waarin ik je meeneem in mijn zoektocht naar 1 a 2 extra magazine artikelen per maand, omdat een vaste klus gaat stoppen

Je kunt nog zo goed zijn in pitchen, zonder goed idee kom je alsnog niet binnen. Het moet origineel zijn, niet 13 in een dozijn, maar het moet ook weer niet zó uitzonderlijk zijn dat het bijvoorbeeld gaat over iets waar alleen jij tegenaan loopt en niemand anders. 

Die balans vinden mijn coachklanten, de deelnemers van de Pitchclub, nog best lastig

Met de deelnemers deel ik de criteria waar een goed idee aan moet voldoen, maar als ik je 1 ding kan verklappen is het dat het gewoon supergoed moet matchen bij het magazine waar je voor wil schrijven. Dus verdiep je in dat blad.

Dus dat is wat ik heb gedaan, ik kocht de nieuwste editie, bladerde door oude magazines en spiekte online in de media kit om meer te weten te komen over de doelgroep. 

Zo kan ik mijn idee weer verder aanscherpen, mijn pitchmail schrijven en de doel versturen. 

👉Maar dan wil je misschien weten: naar wie stuur ik het dan? Vertel ik je volgende week
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Ps. Tips om het balkon op te fleuren zijn welkom 💃🏽 Is mijn idee voor een artikel wel echt goed genoeg? Origineel genoeg? Als je wil schrijven voor magazines en een pitch gaat versturen, vraag je je dat misschien af. En ik ga je helpen. Maar eerst: welkom bij Behind the pitch, de serie waarin ik je meeneem in mijn zoektocht naar 1 a 2 extra magazine artikelen per maand, omdat een vaste klus gaat stoppen Je kunt nog zo goed zijn in pitchen, zonder goed idee kom je alsnog niet binnen. Het moet origineel zijn, niet 13 in een dozijn, maar het moet ook weer niet zó uitzonderlijk zijn dat het bijvoorbeeld gaat over iets waar alleen jij tegenaan loopt en niemand anders. Die balans vinden mijn coachklanten, de deelnemers van de Pitchclub, nog best lastig Met de deelnemers deel ik de criteria waar een goed idee aan moet voldoen, maar als ik je 1 ding kan verklappen is het dat het gewoon supergoed moet matchen bij het magazine waar je voor wil schrijven. Dus verdiep je in dat blad. Dus dat is wat ik heb gedaan, ik kocht de nieuwste editie, bladerde door oude magazines en spiekte online in de media kit om meer te weten te komen over de doelgroep. Zo kan ik mijn idee weer verder aanscherpen, mijn pitchmail schrijven en de doel versturen. 👉Maar dan wil je misschien weten: naar wie stuur ik het dan? Vertel ik je volgende week
3 weken ago
View on Instagram |
5/5
Meer op Instagram
  • Home
  • Journalistieke producties
  • Online academy
  • Blog
  • Over Yasmine
  • Contact

Copyright © 2021 - 2024 Yasmine Esser - Freelance journalist & Business coach voor freelance journalisten en schrijvers Site Powered by Pix & Hue.

Ik gebruik cookies zodat de boel zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, ga ik ervan uit dat je dat goed vindt.Ok