Steeds vaker krijg ik mailtjes van studenten journalistiek. Die moeten voor een schoolopdracht een freelance journalist interviewen. Hartstikke leuk en leerzaam!
In het begin zei ik overal ‘ja’ op. Ik weet immers hoe het is om mensen te benaderen voor artikelen en hoe blij je bent als iemand wil meewerken.
Maar goed, het begint nu de spuigaten uit te lopen en de meeste studenten willen eigenlijk hetzelfde weten. (Logisch hoor, verder geen kritiek hierop). Daarom heb ik de meest gestelde vragen van de studenten op hier alvast beantwoord.
Ben je een student en ga je deze antwoorden gebruiken voor je opdracht? Laat het me dan wel even weten. En heb je nog een aanvullende vraag, stel dan gerust.
– Als journalist moet je jezelf (online) profileren en laten zien, hoe heb jij jezelf zichtbaar gemaakt voor de media waarvoor jij wilde werken?
Toen ik net als freelancer startte, was ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik vond via mijn netwerk vrij snel mijn eerste (vaste) opdrachten. Na een tijdje, ik denk na een jaar ongeveer, merkte ik dat ik me ongemerkt was gaan specialiseren in bepaalde onderwerpen (werken/carriere, reizen/uitstapjes en persoonlijke ontwikkeling). Toen heb ik wel de keuze gemaakt om daar meer over te delen op social media (Instagram voornamelijk).
Ik deed dat vooral omdat ik dat leuk vond, niet omdat ik werk nodig had. Maar ik merkte na een tijdje wel dat mensen mij daardoor begonnen te zien als die journalist die schrijft over die bepaalde onderwerpen. Nu deel ik bewust over die thema’s. Ik schrijf heus wel eens over iets anders (over relaties bijvoorbeeld), maar daar vertel ik niet/nauwelijks over online.
Als het gaat over zichtbaarheid, heeft vooral vloggen op Instagram mij geholpen. Ik denk dat doordat mensen je zien praten, ze denken dat ze je een beetje kennen?
– Hoe vind jij nieuwe opdrachten en opdrachtgevers?
3. Zij vinden mij! Ik had dit never nooit verwacht toen ik begon, maar het is echt zo. Zo ben ik eens benaderd door een chef van een tijdschrift die stukken van mij in de krant had gelezen.
– Hoe ben jij aan je eerste opdrachtgever gekomen?
Door een vacature voor een freelance opdracht. Dat was 20 uur per week als coördinator van een online magazine. Dankzij deze opdracht durfde ik het ook aan om mijn baan op te zeggen, anders had ik het niet gedurfd denk ik. (Tip: er zijn best wat oproepjes en vacatures voor freelancers, vooral op LinkedIn en Twitter)
– Een leven als freelancer is onzeker. Hoe ga je hiermee om?
Door die vaste klussen weet ik al dat ik een basisinkomen heb, dus ik hoef me eigenlijk nooit zorgen te maken om geld. Daaromheen kan ik andere opdrachten doen die kleiner zijn (waarbij je per artikel betaald wordt, de vaste opdrachten betalen mij per dag).
Van de kleinere opdrachten weet ik meestal wel een maand van te voren dat ze er zijn, dus dan weet ik wat ik die maand daarna verdien. (Als freelancer stuur ik meestal een factuur nadat de opdracht is voltooid en dan heb je nog een betalingstermijn van 30 dagen, dus het duurt even voor je je geld hebt). Daarom hoef ik niet bang te zijn dat ik volgende maand mijn huur niet kan betalen.
– Jij doet heel veel verschillende opdrachten voor uiteenlopende opdrachtgevers, hoe heb jij de keuze gemaakt tussen de soorten journalistiek die er zijn?
Ik kijk altijd per opdracht wat het me oplevert. Niet alleen qua geld, maar ook of het leuk is, of dat ik er op een andere manier wat aan kan hebben. Het welbekende poen, plezier, prestige. Een goede opdracht moet eigenlijk 2 p’s hebben vind ik.
– Hoe zorg jij ervoor dat je je netwerken onderhoudt en eventueel nieuwe mensen ontmoet?
Ik denk vooral oprecht geïnteresseerd zijn in de mensen waarmee je samenwerkt. Ik heb ook vriendinnen overgehouden aan het werk, dus dan gaat het vanzelf.
Instagram helpt ook wel, een beetje een passieve manier van netwerken is dat. Doordat mensen mij zien op hun schermpje, moeten ze weer even aan me denken.
En verder: af en toe werken op de redactie, ook al krijg je bijvoorbeeld geen reiskosten. Mensen face-to-face zien en samenwerken met iemand werkt toch goed.
– Heb je tips voor een iemand die helemaal aan het begin staat van zijn carrière?
Heb veel ideeën en pitch die gewoon eens bij redacties. Het ergste dat kan gebeuren is dat ze je negeren, maar dan probeer je het gewoon nog een keer!
Wees geïnteresseerd in de mensen waarmee je werkt, ook waar je nu mee studeert.
En onderhoud bijvoorbeeld contact met je stage-adres (ook een mooie kans om mensen te leren kennen trouwens!). Zie je stage niet als een moetje voor je studie, maar als een kans om een van je eerste freelance klussen binnen te slepen. Ik ken best wat stagiaires die na hun stage mochten blijven freelancen.
Het allerbelangrijkste is denk ik: doe je werk goed. Lever kwaliteit, haal je deadlines, communiceer als er iets misgaat, wees een fijn iemand om mee samen te werken. Als je goed bent in wat je doet, zullen mensen je vaker vragen en dat is uiteindelijk toch wat je wilt, je wilt niet elke maand nieuwe opdrachten moeten zoeken. Én ze zullen jou aanraden bij anderen, waardoor je weer nieuwe opdrachten vindt en je netwerk uitbreidt.
Misschien vind je dit ook interessant: