• Home
  • Journalistieke producties
  • Online academy
  • Blog ►
    • Freelance
    • Geld
    • Carrièretips
    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Reizen
  • Over Yasmine
  • Contact
  • Home
  • Journalistieke producties
  • Online academy
  • Blog
    • Freelance
    • Geld
    • Carrièretips
    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Reizen
  • Over Yasmine
  • Contact
0

Yasmine Esser

studenten journalistiek interview
Carrièretips Freelance

Q&A voor studenten journalistiek over freelancen

28/09/2022

Steeds vaker krijg ik mailtjes van studenten journalistiek. Die moeten voor een schoolopdracht een freelance journalist interviewen. Hartstikke leuk en leerzaam! 

In het begin zei ik overal ‘ja’ op. Ik weet immers hoe het is om mensen te benaderen voor artikelen en hoe blij je bent als iemand wil meewerken.

Maar goed, het begint nu de spuigaten uit te lopen en de meeste studenten willen eigenlijk hetzelfde weten. (Logisch hoor, verder geen kritiek hierop). Daarom heb ik de meest gestelde vragen van de studenten op hier alvast beantwoord.

Ben je een student en ga je deze antwoorden gebruiken voor je opdracht? Laat het me dan wel even weten. En heb je nog een aanvullende vraag, stel dan gerust.

–        Als journalist moet je jezelf (online) profileren en laten zien, hoe heb jij jezelf zichtbaar gemaakt voor de media waarvoor jij wilde werken?

Toen ik net als freelancer startte, was ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik vond via mijn netwerk vrij snel mijn eerste (vaste) opdrachten. Na een tijdje, ik denk na een jaar ongeveer, merkte ik dat ik me ongemerkt was gaan specialiseren in bepaalde onderwerpen (werken/carriere, reizen/uitstapjes en persoonlijke ontwikkeling). Toen heb ik wel de keuze gemaakt om daar meer over te delen op social media (Instagram voornamelijk).

Ik deed dat vooral omdat ik dat leuk vond, niet omdat ik werk nodig had. Maar ik merkte na een tijdje wel dat mensen mij daardoor begonnen te zien als die journalist die schrijft over die bepaalde onderwerpen. Nu deel ik bewust over die thema’s. Ik schrijf heus wel eens over iets anders (over relaties bijvoorbeeld), maar daar vertel ik niet/nauwelijks over online.

Als het gaat over zichtbaarheid, heeft vooral vloggen op Instagram mij geholpen. Ik denk dat doordat mensen je zien praten, ze denken dat ze je een beetje kennen?

–          Hoe vind jij nieuwe opdrachten en opdrachtgevers?

Eigenlijk op drie manier.
1. Door gericht ideeën te pitchen bij media waar ik voor wil schrijven, zo ben ik bijvoorbeeld binnen gekomen bij het tijdschrift Santé, waar ik nu regelmatig voor schrijf.
2. Via mijn netwerk. Ik heb zo’n 8 jaar in loondienst gewerkt en daar heb ik ongemerkt heel wat mensen leren kennen. Die oud-collega’s werken nu ook op andere plekken, waardoor je dus je netwerk steeds uitbreidt.
Maar ook via de media waar ik nu voor werk, vind ik opdrachten. Ik ben eindredacteur bij Libelle.nl, maar kwam daardoor in contact met de redactie van het blad. Nu word ik ook af en toe ingehuurd voor een achtergrondverhaal in print.

3. Zij vinden mij! Ik had dit never nooit verwacht toen ik begon, maar het is echt zo. Zo ben ik eens benaderd door een chef van een tijdschrift die stukken van mij in de krant had gelezen.

–             Hoe ben jij aan je eerste opdrachtgever gekomen?

Door een vacature voor een freelance opdracht. Dat was 20 uur per week als coördinator van een online magazine. Dankzij deze opdracht durfde ik het ook aan om mijn baan op te zeggen, anders had ik het niet gedurfd denk ik. (Tip: er zijn best wat oproepjes en vacatures voor freelancers, vooral op LinkedIn en Twitter)

–           Een leven als freelancer is onzeker. Hoe ga je hiermee om? 

Ik ben het hier niet mee eens. Ik heb opdrachtgevers die mij iedere maand inhuren en waarvoor we geen einddatum hebben afgesproken. Het kán natuurlijk gebeuren dat je van de ene op de andere dag op straat staat, maar in loondienst heb je ook reorganisaties. Bovendien lijkt de kans me klein dat ál mijn vaste klussen in één keer wegvallen. Net als met beleggen eigenlijk, je spreidt het risico.

Door die vaste klussen weet ik al dat ik een basisinkomen heb, dus ik hoef me eigenlijk nooit zorgen te maken om geld. Daaromheen kan ik andere opdrachten doen die kleiner zijn (waarbij je per artikel betaald wordt, de vaste opdrachten betalen mij per dag).

Van de kleinere opdrachten weet ik meestal wel een maand van te voren dat ze er zijn, dus dan weet ik wat ik die maand daarna verdien. (Als freelancer stuur ik meestal een factuur nadat de opdracht is voltooid en dan heb je nog een betalingstermijn van 30 dagen, dus het duurt even voor je je geld hebt). Daarom hoef ik niet bang te zijn dat ik volgende maand mijn huur niet kan betalen.

–        Jij doet heel veel verschillende opdrachten voor uiteenlopende opdrachtgevers, hoe heb jij de keuze gemaakt tussen de soorten journalistiek die er zijn?

Ik kijk altijd per opdracht wat het me oplevert. Niet alleen qua geld, maar ook of het leuk is, of dat ik er op een andere manier wat aan kan hebben. Het welbekende poen, plezier, prestige. Een goede opdracht moet eigenlijk 2 p’s hebben vind ik.

–           Hoe zorg jij ervoor dat je je netwerken onderhoudt en eventueel nieuwe mensen ontmoet?

Ik denk vooral oprecht geïnteresseerd zijn in de mensen waarmee je samenwerkt. Ik heb ook vriendinnen overgehouden aan het werk, dus dan gaat het vanzelf.

Instagram helpt ook wel, een beetje een passieve manier van netwerken is dat. Doordat mensen mij zien op hun schermpje, moeten ze weer even aan me denken.

En verder: af en toe werken op de redactie, ook al krijg je bijvoorbeeld geen reiskosten. Mensen face-to-face zien en samenwerken met iemand werkt toch goed.

–         Heb je tips voor een iemand die helemaal aan het begin staat van zijn carrière?

Ik ben zelf heel klein begonnen, tijdens mijn studie schreef ik voor een huis-aan-huis krant in Zwolle, puur om ervaring op te doen. Zo kon ik weer aan andere media laten zien wat ik al voor ervaring had. (Heb geduld dus).

Heb veel ideeën en pitch die gewoon eens bij redacties. Het ergste dat kan gebeuren is dat ze je negeren, maar dan probeer je het gewoon nog een keer!

Wees geïnteresseerd in de mensen waarmee je werkt, ook waar je nu mee studeert.

En onderhoud bijvoorbeeld contact met je stage-adres (ook een mooie kans om mensen te leren kennen trouwens!). Zie je stage niet als een moetje voor je studie, maar als een kans om een van je eerste freelance klussen binnen te slepen. Ik ken best wat stagiaires die na hun stage mochten blijven freelancen.

Het allerbelangrijkste is denk ik: doe je werk goed. Lever kwaliteit, haal je deadlines, communiceer als er iets misgaat, wees een fijn iemand om mee samen te werken. Als je goed bent in wat je doet, zullen mensen je vaker vragen en dat is uiteindelijk toch wat je wilt, je wilt niet elke maand nieuwe opdrachten moeten zoeken. Én ze zullen jou aanraden bij anderen, waardoor je weer nieuwe opdrachten vindt en je netwerk uitbreidt.

Misschien vind je dit ook interessant:

TAGS:freelance journalistfreelanceninterviewjournalistiekopdrachten vinden
Share

You May Also Like

Wat verdien je als freelance journalist?

26/11/2021

Werk en vakantie combineren? 4 x tips voor een workation als freelance journalist

14/02/2022

Droom jij ervan dat jouw artikelen vaker worden gepubliceerd in tijdschriften?

24/03/2023
Previous Post
Een maand vrij nemen als freelancer: zo regel je vakantie als je ondernemer bent
Next Post
Ben jij ook aan het strugglen om rond te komen als freelance journalist?
Hi, ik ben Yasmine
Wie ben ik?

Wie ben ik?

Als business coach voor freelance journalisten help ik jou aan meer (en leukere!) opdrachten en betere tarieven. Daarnaast schrijf ik zelf voor (online) magazines. Vooral over werken & geld, psyche en reizen.

Instagram

Als freelance journalist kun je werken waar en wanneer je wil. @leoniecollombon werkt daarom regelmatig vanuit het buitenland. Terwijl ze eerst nog dacht dat het nodig was om naar Amsterdam te verhuizen als ze in de tijdschriftenbranche wilde werken

In deze podcastaflevering hebben het over: remote werken, discipline als je digital nomad bent, je niet specialiseren en geld verdienen.

Reageer met ‘podcast’ als je de link wil, dan stuur ik je een DM 💃🏽
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Als freelance journalist kun je werken waar en wanneer je wil. @leoniecollombon werkt daarom regelmatig vanuit het buitenland. Terwijl ze eerst nog dacht dat het nodig was om naar Amsterdam te verhuizen als ze in de tijdschriftenbranche wilde werken In deze podcastaflevering hebben het over: remote werken, discipline als je digital nomad bent, je niet specialiseren en geld verdienen. Reageer met ‘podcast’ als je de link wil, dan stuur ik je een DM 💃🏽
3 dagen ago
View on Instagram |
1/5
Dit is de makkelijkste manier om opdrachten als freelance journalist te vinden…

In aflevering 3 van ‘Behind the Pitch’ zie je hoe ik onverwacht werk binnenhaal. 
Én het moment gebruik om zelf iets te pitchen

Ik kreeg namelijk een mail van een magazine waar ik al maanden niets voor had gedaan, een opdracht met een deadline in augustus. Yes!

En: meteen een kans om twee van mijn eigen ideeën te pitchen. Die had ik al klaarstaan in m’n ideeënlijst; ik hoefde alleen te kijken welke pasten, ze even aan te scherpen, uit te werken tot een pitch, en te klikken op verzenden.

Want als je op zoek bent naar werk, is de makkelijkste stap om contact op te nemen met de opdrachtgevers die je al hebt, of ooit hebt gehad. Ook al is het nog zo lang geleden.

Maar wat als je een heel nieuwe opdrachtgever zoekt?
Blijf me dan volgen, want daar vertel ik volgende week over
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Dit is de makkelijkste manier om opdrachten als freelance journalist te vinden… In aflevering 3 van ‘Behind the Pitch’ zie je hoe ik onverwacht werk binnenhaal. Én het moment gebruik om zelf iets te pitchen Ik kreeg namelijk een mail van een magazine waar ik al maanden niets voor had gedaan, een opdracht met een deadline in augustus. Yes! En: meteen een kans om twee van mijn eigen ideeën te pitchen. Die had ik al klaarstaan in m’n ideeënlijst; ik hoefde alleen te kijken welke pasten, ze even aan te scherpen, uit te werken tot een pitch, en te klikken op verzenden. Want als je op zoek bent naar werk, is de makkelijkste stap om contact op te nemen met de opdrachtgevers die je al hebt, of ooit hebt gehad. Ook al is het nog zo lang geleden. Maar wat als je een heel nieuwe opdrachtgever zoekt? Blijf me dan volgen, want daar vertel ik volgende week over
5 dagen ago
View on Instagram |
2/5
Als je een pitch verstuurt naar een magazine en je krijgt niet meteen een ja, voelt dat als:

- ik kom er nooit tussen
- zie je wel, het is heel moeilijk 
- ik heb niet het goede netwerk, de juiste opleiding of ervaring 

Wat een redactie meestal bedoelt: 

- het matcht nét niet lekker met ons blad/ deze rubriek
- we hebben net al zoiets gedaan 
- ik heb een mega volle inbox, ik zie het niet direct voor me, ik kijk later nog wel een keer 

Het is nooit persoonlijk 

Het gaat bijna altijd over de timing en de aansluiting van je idee

Blijf dus pitchen, net zolang tot je een ja krijgt 

Maar leer ondertussen wel hoe je dat het slimste aanpakt 

💃🏽Wil je weten hoe je meer ja’s krijgt? 

Woensdagochtend geef ik een gratis masterclass over dit onderwerp 

👉Reageer met PITCH en in DM je de link
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Als je een pitch verstuurt naar een magazine en je krijgt niet meteen een ja, voelt dat als: - ik kom er nooit tussen - zie je wel, het is heel moeilijk - ik heb niet het goede netwerk, de juiste opleiding of ervaring Wat een redactie meestal bedoelt: - het matcht nét niet lekker met ons blad/ deze rubriek - we hebben net al zoiets gedaan - ik heb een mega volle inbox, ik zie het niet direct voor me, ik kijk later nog wel een keer Het is nooit persoonlijk Het gaat bijna altijd over de timing en de aansluiting van je idee Blijf dus pitchen, net zolang tot je een ja krijgt Maar leer ondertussen wel hoe je dat het slimste aanpakt 💃🏽Wil je weten hoe je meer ja’s krijgt? Woensdagochtend geef ik een gratis masterclass over dit onderwerp 👉Reageer met PITCH en in DM je de link
2 weken ago
View on Instagram |
3/5
In ‘Behind the PITCH’ neem ik je mee in mijn zoektocht naar nieuwe schrijfklussen bij magazines, omdat een vaste opdrachtgever de samenwerking heeft stopgezet

Zoiets is eigenlijk een mooie kans om na te denken
Over wat je nou écht wil

Deels levert dit meer tijd op voor het coachen van andere freelance journalisten. En mijn online cursussen

Maar ik wil zelf ook blijven schrijven. Dus heb ik straks ook tijd voor 1 of 2 extra artikelen voor magazines, per maand

Maar ja, waar wil ik dan over schrijven? Voor wat voor bladen? 

Dat is altijd stap 1, als je nieuwe opdrachten zoekt: bedenken wat je wil en waar je dus naar zoekt

Daarom ging ik naar de bieb om me te oriënteren 

Elke keer verbaasd het me weer hoeveel magazines er eigenlijk zijn (Ook leuk om buitenlandse bladen te lezen voor inspiratie)

Al heb ik stiekem, net zoals iedereen, ook wel een wishlist met magazines waar ik graag voor wil schrijven, maar die ik gewoon nooit benader

Want: geen tijd, geen prioriteit

Nou, je kent het wel

Tip: maak tijd voor dit soort inspiratie-uurtjes

Volgende week vertel ik hoe ik dat vertaal naar actie, want je moet het wel gaan dóen
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
In ‘Behind the PITCH’ neem ik je mee in mijn zoektocht naar nieuwe schrijfklussen bij magazines, omdat een vaste opdrachtgever de samenwerking heeft stopgezet Zoiets is eigenlijk een mooie kans om na te denken Over wat je nou écht wil Deels levert dit meer tijd op voor het coachen van andere freelance journalisten. En mijn online cursussen Maar ik wil zelf ook blijven schrijven. Dus heb ik straks ook tijd voor 1 of 2 extra artikelen voor magazines, per maand Maar ja, waar wil ik dan over schrijven? Voor wat voor bladen? Dat is altijd stap 1, als je nieuwe opdrachten zoekt: bedenken wat je wil en waar je dus naar zoekt Daarom ging ik naar de bieb om me te oriënteren Elke keer verbaasd het me weer hoeveel magazines er eigenlijk zijn (Ook leuk om buitenlandse bladen te lezen voor inspiratie) Al heb ik stiekem, net zoals iedereen, ook wel een wishlist met magazines waar ik graag voor wil schrijven, maar die ik gewoon nooit benader Want: geen tijd, geen prioriteit Nou, je kent het wel Tip: maak tijd voor dit soort inspiratie-uurtjes Volgende week vertel ik hoe ik dat vertaal naar actie, want je moet het wel gaan dóen
2 weken ago
View on Instagram |
4/5
Schrijven voor tijdschriften is natuurlijk supercool enzo, maar er zijn nog meer redenen waarom je het zou willen:

1.⁠ ⁠Langere verhalen maken, echt een onderwerp induiken of een persoonlijk interview met iemand doen; dat is natuurlijk het allerleukst. En geeft ook veel voldoening 

Daarnaast kunnen dit soort artikelen kunnen echt niet zomaar worden overgenomen door ChatGPT

2.⁠ ⁠Je kunt zelf je tijd indelen. Werken waar en wanneer jij wil. Meer vrijheid dus 

3.⁠ ⁠Het verdient beter dan andere journalistieke klussen. Zeker als je leert slimmer te werken

4.⁠ ⁠Als je je eigen ideeën pitcht, schrijf je natuurlijk over onderwerpen die je zelf leuk en belangrijk vindt

5. Bureaudiensten (oftewel vaste klussen bij redacties waarbij je per dag of per shift betaald wordt) verdwijnen door de wet DBA. Daardoor heb je ander soort klussen nodig, als je tenminste wil blijven freelancen

Pitchen is dé manier om binnen te komen bij een redactie (of je nou wel of geen netwerk hebt, je ontkomt er niet aan). En ook als je al voor een blad hebt geschreven zul je met ideeën moeten blijven komen

Als freelance journalist is het dus noodzakelijk dat je hier goed in bent

Daarom geef ik een gratis masterclass: ‘6x hoe je meer ja’s krijgt op je pitchen naar magazines’

🏁 Wanneer: woensdag 30 april om 9.30 uur
🕙 Duur: zo’n anderhalf uur
🙋🏽‍♀️ Er is genoeg tijd om al je vragen te stellen
🍓 Hoe je erbij kunt zijn? Reageer met ‘pitch’ en ik DM je hoe…
yasmineesser
yasmineesser
•
Follow
Schrijven voor tijdschriften is natuurlijk supercool enzo, maar er zijn nog meer redenen waarom je het zou willen: 1.⁠ ⁠Langere verhalen maken, echt een onderwerp induiken of een persoonlijk interview met iemand doen; dat is natuurlijk het allerleukst. En geeft ook veel voldoening Daarnaast kunnen dit soort artikelen kunnen echt niet zomaar worden overgenomen door ChatGPT 2.⁠ ⁠Je kunt zelf je tijd indelen. Werken waar en wanneer jij wil. Meer vrijheid dus 3.⁠ ⁠Het verdient beter dan andere journalistieke klussen. Zeker als je leert slimmer te werken 4.⁠ ⁠Als je je eigen ideeën pitcht, schrijf je natuurlijk over onderwerpen die je zelf leuk en belangrijk vindt 5. Bureaudiensten (oftewel vaste klussen bij redacties waarbij je per dag of per shift betaald wordt) verdwijnen door de wet DBA. Daardoor heb je ander soort klussen nodig, als je tenminste wil blijven freelancen Pitchen is dé manier om binnen te komen bij een redactie (of je nou wel of geen netwerk hebt, je ontkomt er niet aan). En ook als je al voor een blad hebt geschreven zul je met ideeën moeten blijven komen Als freelance journalist is het dus noodzakelijk dat je hier goed in bent Daarom geef ik een gratis masterclass: ‘6x hoe je meer ja’s krijgt op je pitchen naar magazines’ 🏁 Wanneer: woensdag 30 april om 9.30 uur 🕙 Duur: zo’n anderhalf uur 🙋🏽‍♀️ Er is genoeg tijd om al je vragen te stellen 🍓 Hoe je erbij kunt zijn? Reageer met ‘pitch’ en ik DM je hoe…
2 weken ago
View on Instagram |
5/5
Meer op Instagram
  • Home
  • Journalistieke producties
  • Online academy
  • Blog
  • Over Yasmine
  • Contact

Copyright © 2021 - 2024 Yasmine Esser - Freelance journalist & Business coach voor freelance journalisten en schrijvers Site Powered by Pix & Hue.

Ik gebruik cookies zodat de boel zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, ga ik ervan uit dat je dat goed vindt.Ok